İnternette yeni soygun: Eczanelere sahte kupon uyarısı

 İnternette yeni soygun: Eczanelere sahte kupon uyarısı
Okunuyor İnternette yeni soygun: Eczanelere sahte kupon uyarısı

Siber suç denilince akla hemen “phishing” terimi geliyor. Genel olarak bu, bir saldırganın kurbanlarının güvenini kazanmak ve daha sonra onları kişisel verileri vermeleri için kandırmaya yönelik “dijital” girişimidir. Odak noktası öncelikle kullanıcı adları, oturum açma verileri, şifreler ve kredi kartı numaralarıdır. Ancak bu tür saldırıların değişkenlerinin zenginliği, en zorlu BT güvenlik profesyonellerini bile her zaman şaşırtıyor.

Facebook’taki yeni bir dolandırıcılık, şimdi de ciddi bir kancayla cezbeden farklı bir kanca seçiyor: İzleme Listesi İnternet web sitesinin uyardığı gibi, platform şu anda eczanelere kredili e-kartlar sunuyor ve bunların da devlet sübvansiyonları tarafından desteklendiği söyleniyor. 500 avro vaat edildiği için bu miktarın pek çok insanı dikkatsizleştirmesi de muhtemel.


Dolandırıcılığa karşı dikkatli olun: Eczaneler için sözde kuponlar Facebook’ta sunuluyor ancak bunlar sahte.

Sözde e-kartların tamamen dolandırıcılık olduğu iddiası

Ancak web sitesinde açıklandığı gibi bu teklif mevcut bile değil. Bunun yerine, sözde e-kartların arkasında açık bir dolandırıcılık var. Kuponu alabilmek için yalnızca nakliye için iki avro avans ödemeniz gerekmiyor, aynı zamanda bir anket formu doldurmanız da gerekiyor. Bu sayede dolandırıcılar adres, telefon numarası ve e-posta adresi gibi özel verileri doğrudan elde edebiliyor. Ancak suçlular yalnızca verilerin peşinde değil. Kredi kartı ve banka bilgileri de talep edilmektedir.

Raporun devamında da söylendiği gibi, anketi göndererek bir abonelik tuzağına düşersiniz. Dolandırıcılar daha sonra kurbanlardan ayda 100 avroya kadar kesinti yapıyor. Banka bilgileri aynı zamanda transferler için de kullanılıyor ve telefon ve e-posta bilgileri gibi ek bilgiler sayesinde, gerekirse mağdura acil bir çağrı yapılarak onayları da alınabiliyor.

Facebook’taki diğer dolandırıcılıklara karşı dikkatli olun

Watchlist Internet’e göre , tuzağa düşen herkesin başka dolandırıcılıklara karşı da dikkatli olması gerekiyor. Suçluların bir süre sonra adresi veya telefon numarasını daha fazla dolandırıcılık amacıyla kullanması alışılmadık bir durum değildir. Kısa bir süre sonra bankalarından, Amazon’dan veya Microsoft’tan bir çağrı alan herkes başka bir suç işlemiş olabilir.

Kimlik avı, klasik e-posta kimlik avı dolandırıcılığından hedef odaklı kimlik avı ve smishing gibi daha yaratıcı yöntemlere kadar uzanır. Hepsi aynı amaca hizmet ediyor: kişisel bilgilerinizi çalmak.
Kimlik avı, klasik e-posta kimlik avı dolandırıcılığından hedef odaklı kimlik avı ve smishing gibi daha yaratıcı yöntemlere kadar uzanır. Hepsi aynı amaca hizmet ediyor: kişisel bilgilerinizi çalmak.

Tüketici danışma merkezi, doğrulanmış gerçek isimlerin kullanıldığı Facebook’ta özellikle mevcut olan başka bir tehlikeye karşı uyarıyor. Burada dolandırıcılar sadece kendi verilerinizin değil, arkadaş listenizdeki verilerin de peşinde.

Bu nedenle kuruluş, ilgili tekliflere tıklamamanızı, bunları paylaşmamanızı veya arkadaşlarınızı etiketlememenizi tavsiye ediyor; bunlar da hedef haline gelebilir.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap