Alman start-up mum balmumu tahrikli roket fırlattı

 Alman start-up mum balmumu tahrikli roket fırlattı
Okunuyor Alman start-up mum balmumu tahrikli roket fırlattı

On yıllardır ilk kez bir Alman şirketinin ticari fırlatma aracı fırlatıldı. Yeni kurulan Hyimpulse, on iki metre uzunluğundaki roketinin Avustralya’da başarılı bir şekilde fırlatıldığını bildirdi.

Alman uzay şirketi Hyimpulse, parafin (mum) ve oksijenle çalışan bir roketi başarıyla test ettiğini açıkladı. Baden-Württemberg, Heilbronn yakınlarındaki Neuenstadt am Kocher merkezli şirket, tek aşamalı fırlatma aracının Cuma günü Güney Avustralya’dan havalandığını duyurdu. Şirket bunu, 2025’in sonunda planlanan ilk yörünge uçuşundan önce teknolojisini test etmek için kullandı.

Kurucu ortak Mario Kobald’a göre Hyimpulse, “Almanya’nın bir uzay ülkesi olarak performansına örnek oluşturuyor ve Avrupa’nın uzaya erişimini genişletiyor.” Start-up 2018 yılında kuruldu ve 65 kişiye istihdam sağlıyor.

Görünüşe göre patlama riski yok

Hyimpulse, sıvı oksijeni parafinle birleştiren ve şirkete göre “patlama riski olmayan” yenilikçi bir tahrike dayanıyor. Hyimpulse, parafinin ucuz olduğunu ve daha az karmaşık teknoloji gerektirdiğini açıkladı. Taşıyıcı aracın yapısı “geleneksel tahrik sistemlerine göre yaklaşık yüzde 40 daha ucuz”.

Hyimpulse’un SR75 fırlatma aracı 250 kilogramlık bir yük taşıyabiliyor ve şirketin kurucu ortağı Christian Stricher’e göre aynı zamanda uzaya uçma kapasitesine de sahip. Ancak bu kez uzaya sınırın aşılmaması için yalnızca 60 kilometrelik bir yükseklik planlandı.

Şirkete göre, roketin gerçekte ne kadar yükseğe uçtuğunu ancak roket kurtarıldığında ve uçuş kaydedici değerlendirildikten sonra bileceğiz. Bu birkaç gün sürecek. Yörünge altı fırlatma aracı 250 kilometre yüksekliğe ulaşacak şekilde tasarlandı. Avustralya’daki lansmanın amacı, tahrik ve kontrol sistemlerinin işleyişi hakkında veri toplamaktı.

Daha büyük roket yolda

Start-up, bu verileri, ilk uçuşunun 2025 yılı sonunda yapılması planlanan 32 metre uzunluğundaki SL1 roketinin geliştirilmesini geliştirmek için kullanacak. 600 kilograma kadar faydalı yükü 500 kilometre yüksekliğe taşıyabilmeli. Streicher’a göre bu daha büyük roketin fırlatılması yaklaşık altı milyon avroya mal oluyor. Şirket, faydalı yükün kilogramı başına yaklaşık 6.500 Euro ücret talep etmek istiyor. Streicher’e göre müşteriler arasında navigasyon ve otonom sürüş için uydulara ihtiyaç duyan otomotiv endüstrisi de yer alıyor. 

Şirket, bu yeni tasarımlı roketlerle uyduları uzaya taşıma maliyetlerinin yaklaşık yüzde 50 oranında azaldığını söylüyor. Streicher’e göre HyImpulse, fırlatma aracıyla küçük uydular için daha iyi bir teklif sunmak istiyor. Avrupa’da ticari nakliye roketlerine olan ihtiyaç çok büyük. Stricher, “Buna göre, sipariş defterimizde zaten 100 milyon Euro’nun üzerinde yüksek bir hacim var ve bu her ay artıyor” dedi.

Avrupa’da birçok şirket mini fırlatma araçları geliştirmek için rekabet ediyor. Hyimpulse, Almanya’da Münih’ten Isar Aerospace ve Augsburg Roket Fabrikası tarafından geliştirilen roketlere, Fransa’da Maiaspace ve Latitude’a veya İspanya’da PLD Space’e karşı yarışıyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap