Küresel bankacılık korkuları artıyor

 Küresel bankacılık korkuları artıyor
Okunuyor Küresel bankacılık korkuları artıyor

ABD’nin üç bölgesel kredi kuruluşunun çöküşüne ve Credit Suisse’in acil kurtarma paketine yol açan bankacılık krizinden neredeyse bir yıl sonra, dünya bankaları kendilerini yeni bir korku dalgasının pençesinde buldular. New York ve Tokyo’dan Zürih’e kadar uzanan bankalar, son günlerde sorunlu ticari gayrimenkul sektörüne verilen kredilerde artan kayıplar bildirdi.

Dünyanın çeşitli bölgelerindeki bankalar son zamanlarda ticari gayrimenkul sektörüne verilen kredilerde artan kayıplar bildirdi. New York Community Bancorp, hisselerindeki değer kaybına ve kredi notunun düşürülmesine dayanacak yeterli likiditeye atıfta bulunarak istikrarını yeniden sağladı. Sorunlu ABD bölgesel kredi kurumu, esas olarak ofis binaları için kredilere bağlı olarak 252 milyon dolarlık bir zarar bildirdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bazı bankaların ticari gayrimenkule maruz kalmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Ancak Yellen, bu sorunun yönetilebilir olduğuna inandığını belirtti.

Alman kredi kuruluşu Deutsche Pfandbriefbank, ticari gayrimenkul değerlerindeki düşüşe karşı koymak amacıyla şüpheli alacaklar için ek karşılıklar açıkladı. İki hafta içinde ticari gayrimenkulde artan kayıplar konusunda uyarıda bulunan ikinci Alman bankası olan PBB, hisselerinde %6’lık bir düşüş gördü. Deutsche Bank ayrıca ABD ticari gayrimenkul kredilerindeki olası temerrütleri karşılamak için önceki çeyrekte 123 milyon € tahsis etti.

Gayrimenkul piyasalarındaki zayıflık göz önüne alındığında, PBB kredi zararları için karşılıkları artırarak toplam 215 milyon Euro’ya ulaştı. Banka, finansal krizden bu yana yaşanan en önemli gayrimenkul krizinin ortasında bile karlılığını korumaya devam ettiğini vurguladı.

Japon Aozora Bank, ABD ofislerine bağlı kötü kredilerle ilgili öngörülen zararlardaki rolü nedeniyle incelemeyle karşı karşıya kaldı. İsviçre bankası Julius Baer, Avusturyalı geliştirici Signa Group’a sağladığı krediler nedeniyle önemli kayıplar yaşadı.

İsviçre bankası, Avusturyalı geliştirici Signa Group olarak tanımlanan tek bir “Avrupa holdingine” sağlanan kredilere atfedilen 586 milyon İsviçre Frangı (680 milyon $) zarar nedeniyle 2023 kârında %55’lik bir düşüş yaşadı.

Gelişen durum, bankaların emlak piyasasının kırılganlığının yansımalarıyla boğuştuğu küresel finansal manzaranın karmaşık bir resmini çiziyor. Bankacılık kurumları bu zorlukların üstesinden gelirken, dünya yakından izliyor ve daha geniş ekonomideki potansiyel dalgalanma etkilerine karşı temkinli davranıyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap