Yerel seçim maratonu sona erdi ve gözler bugünkü seçimlere çevrildi. Türkiye’de 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. Ancak, oy kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Oyunuzun geçersiz sayılmaması için şu kurallara dikkat etmelisiniz:
Geçersiz Sayılan Hususlar:
- Oy Pusulasının Yetersizliği: Oy pusulaları, sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmalıdır. Arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları geçersiz sayılır.
- Mührün Eksikliği: Hiçbir yerine ‘Evet’ veya ‘Tercih’ mührü basılmamış olan oy pusulaları geçersizdir.
- Birden Fazla Alanlara Mühür Basılması: Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış olan oy pusulaları geçersizdir.
- Farklı Seçim Çevreleri İçin Oy Pusulaları: Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş olan oy pusulaları geçersizdir.
- Oy Pusulasının Bütünlüğünün Bozulması: Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları geçersizdir.
- İllegal İşaretler veya Yazılar: Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş oy pusulaları geçersizdir.
Geçerli Sayılan Hususlar:
- Zarfların Bütünlüğü: Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazayla yırtılması geçerli kabul edilir.
- Lekenmiş Pusulalar: Pusulanın lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılmaması durumunda oy geçerli kabul edilir.
- Mühürün Taşması: Siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan mührün alanları ayıran çizgili bölgeye taşması geçerli kabul edilir.
- Birden Fazla Mühür Basılması: Başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok mühür basılması geçerli kabul edilir.
- Farklı Seçim Türleri İçin Oy Pusulaları: Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.
Bu hususlara dikkat ederek oy kullanmanız, oyunuzun geçerli kabul edilmesini sağlayacaktır. Unutmayın, her bir oy demokratik sürecin sağlıklı işlemesi için önemlidir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli