Almanya’da bütçe krizi dahada büyüyebilir

 Almanya’da bütçe krizi dahada büyüyebilir
Okunuyor Almanya’da bütçe krizi dahada büyüyebilir

Ekonomist Marcel Fratzscher’e göre, bütçe krizi mümkün olan en kısa sürede sona erdirilmeli ve 2024 için federal bir bütçe kabul edilmelidir. Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü başkanı, “Aksi takdirde durum tırmanacak ve Alman ekonomisini yeniden durgunluğa sürükleyebilir” dedi.

Fratzscher, “Bugün hem siyasi hem de ekonomik olarak en büyük sorun, harcamalarda veya sübvansiyonlarda kesintiler değil, politikacıların harekete geçme kabiliyetine o kadar büyük bir güven kaybıdır ki, şirketler yatırımlarını iptal ediyor veya yurtdışına taşıyorlar” dedi. “İstikrar ve vaatlerin yerine getirilmesi artık Federal Hükümet için en önemli öncelik olmalıdır.”

Fratzscher, SPD ve Yeşiller’deki pek çok kişinin de istediği gibi, borç freninin yeniden askıya alınmasından yana konuştu – ancak FDP şimdiye kadar çok şüpheci davrandı. Ekonomist, “2024 için acil durum ilan etmek ve tüm sözleri tutmak, daha da büyük ekonomik zararı önlemenin açık ara en iyi yoludur” dedi.

Orta vadede, başta fosil yakıtlar için yılda yaklaşık 60 milyar avroluk sübvansiyonlarda, dizel ve havacılık yakıtı ayrıcalığı gibi birçok potansiyel tasarruf var. Ayrıca miras, gayrimenkul ve KDV için vergi ayrıcalıkları da azaltılmalıdır” dedi.

AB borç kurallarında reform yapmakta zorlanıyor

Şansölye Olaf Scholz (SPD), Şansölye Yardımcısı Robert Habeck (Yeşiller) ve Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP), 2024 bütçesinde 17 milyar avroluk bir deliğin nasıl kapatılacağı konusunda günlerdir boğuşuyor. Diğer şeylerin yanı sıra, Federal Anayasa Mahkemesi’nin bütçe kararının bir sonucu olarak ortaya çıktı.

İspanya’nın Avrupa Birliği Konseyi başkanlığı şimdi Aralık ayında, muhtemelen Noel’den kısa bir süre önce özel bir maliye bakanları toplantısı yapmayı düşünüyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap