• Ana Sayfa
  • Dünya
  • ASML hisseleri jeopolitikaların güçlü kazançları gölgelemesiyle düşüşe geçti

ASML hisseleri jeopolitikaların güçlü kazançları gölgelemesiyle düşüşe geçti

 ASML hisseleri jeopolitikaların güçlü kazançları gölgelemesiyle düşüşe geçti
Okunuyor ASML hisseleri jeopolitikaların güçlü kazançları gölgelemesiyle düşüşe geçti

Hollandalı çip ekipmanı üreticisi ASML, ikinci çeyrekte beklenenden daha iyi kazançlar bildirdi. Ancak hisseleri, Çin’e yapılan ihracatta daha sıkı ABD ihracat kısıtlamaları nedeniyle düştü.

Avrupa’nın en büyük teknoloji firması ASML, piyasa beklentilerini aşan ikinci çeyrek kazançlarını bildirdi. Ancak Hollanda merkezli şirket, kazanç açıklamasından hemen önce Çin’e yönelik daha sıkı ABD çip ihracat kısıtlamalarından etkilendi. Sonuç olarak, hisseleri Çarşamba günü %11 düşerek hisse başına 871 avroya geriledi ve Mart 2020’den bu yana en keskin günlük düşüşü yaşadı ve piyasa değerinden 42,7 milyar avroyu sildi.

Satışların yarısının Çin’den gelmesiyle güçlü büyüme

İlk çeyrekteki büyüme düşüşünün ardından, Hollandalı yarı iletken makine üreticisi ASML, ikinci çeyrekte bir yıl öncesine göre %24 artışla 5,6 milyar avroluk net rezervasyon bildirdi. ASML’nin performansı için bu önemli ölçüt, tahmini 5,04 milyar avroyu önemli ölçüde aşarak yıllık %12’lik bir büyümeyi yansıttı. Bu arada, net satışları geçen yılın aynı çeyreğine göre %9,5 düşüşle 6,24 milyar avroya ulaştı ancak analistlerin 6,08 milyar avroluk beklentilerini aştı veya %12’lik bir düşüş oldu. Net kar, beklenen %50,6’yı aşarak %51,5’lik brüt marjla 1,58 milyar avro olarak kaydedildi.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap